top of page

 DESUBICACIÓ. NERVI. VINCLES.  (2022)

Project ealitzat en col·laboració amb els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert durant la 13a edició d’EN RESiDÈNCiA (2021-2022), amb la mediació d’Experimentem amb l’ART.

Zowie Alcaraz Alonso, Pau Anguera Martínez, Alisson Ayón Menéndez, Dámaris Beltrán Gómez, Iona Garcia Garcia, Rocio García Moreno, Suli García Moreno, Aarón Gómez Sánchez, Laura León Cruz, Míriam Ortiz Paredes, Nayara Pla Moliner, Yiré Santos Cortés, Aleix Sunyé Aguilar, Alba Úbeda Adjayeng, Anna Vivancos Cano, les docents Mercè Gaja Lázaro, Sandra Rego i Maria Villar Frexedas i la mediació de Experimentem amb l’ART.

Part de la exposició Per capítols. EN RESiDÈNCiA a La Capella 

Del dimarts 24 de maig al diumenge 3 de juliol de 2022

1_gk la capella.jpg

Aquest projecte està format per: 

Recorreguts / Vincles, conjunt de retalls dels recorreguts que l’alumnat fa quotidianament al centre educatiu, amb les anotacions i reflexions de com es relaciona amb aquests espais. 

Nervi, llibre/objecte que recull els marges del procés, és a dir, els dibuixos i les preguntes que ha fet l’alumnat i que ha anotat a les seves llibretes de treball. D’una banda, a Nervi hi ressona el llibre per a infants Hoch hinaus, de l’il·lustrador belga Tom Schamp, que es pot desplegar i penjar a la paret, i d’aquesta manera es converteix en una cinta mètrica que permet mesurar l’alçada dels nens i les nenes, i de l’altra, aquest llibre-objecte mostra el concepte de nervi com un fil sensible que permet que el nostre cos emmagatzemi informació, sovint de manera inconscient. 

Edició de 35 exemplars. 

Els dibuixos i les preguntes: alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert. 

Disseny gràfic de Nervi: Gerda Kochanska i Angel Uzkiano 

Editat el maig de 2022. 

Per sonare, vídeo que recull l’essència de l’experiència de desubicació viscuda per l’alumnat el dia de la sessió de “contaminació” (presentació oberta a l’equip docent del centre educatiu, a mig procés). Se centra en els aspectes següents: paraula-objecte-gest, persona-màscara-veu i gestos de la vergonya. El títol d’aquesta peça fa referència al significat etimològic de la paraula persona i la seva relació amb la màscara i la veu. 

Els llibres consultats per investigar la problemàtica de la vergonya, l’emoció que actua sobre la necessitat del vincle, han estat Escola d’aprenents, de Marina Garcés, i La política cultural de las emociones, de Sara Ahmed. 

Autoria de Per sonare: Gerda Kochanska i l’alumnat de 1r d’ESO de l'Institut Doctor Puigvert 

Realització i edició de Per sonare: Xavi Gil 

Seríem nosaltres mateixos si no tinguéssim vergonya?, lectura performativa duta a terme a La Capella (Barcelona) el 2 de juny de 2022 en el marc de l’exposició Per capítols. EN RESiDÈNCiA a La Capella. L’alumnat de primer d’ESO interpreta el text resultant d’una recerca sobre la vergonya, temàtica que ha investigat involucrant-hi l’alumnat i docents de l’Institut Doctor Puigvert. 

bottom of page